13/11/2024

Contrast Online

Evenimente, Activitati, Cursuri, Informatii Utile, Afaceri, Comunicate

Azi, 111 ani de la nasterea mareului Print al Operetei, Ion Dacian

[ad_1]

Astăzi celebrăm 111 ani de la nașterea maestrului 𝓘𝓸𝓷 𝓓𝓪𝓬𝓲𝓪𝓷, renumit tenor român, Artist al Poporului, cunoscut ca artist, regizor, libretist, preofesor și director al Teatrului de Stat de Operetă București.

În cariera sa, maestrul 𝓘𝓸𝓷 𝓓𝓪𝓬𝓲𝓪𝓷 a interpretat nu mai puținde 58 de roluri, jucând în peste 5000 de spectacole și luând parte la 120 de concerte cu diverse orchestre filarmonice, în țară și străinătate.

Se cuvine pios omagiu și aducere-aminte a unui artist cu nemuritoare voce, care a scris istorie în minunatul gen al operetei…

***Opereta este Surâsul Muzicii iar acest surâs cunoaşte o infinitate de nuanţe expresive de la surâsul amar, meditativ ori nostalgic, până la râsul exploziv al entuziasmului exuberant.

Personajele operetei evluează trecând prin toate stările sufleteşti de la durere şi suferinţă până la bucuria împlinirii totale atinsă în urma unui drum dramaturgic foarte intens în care luptă cu toate dificultăţile pe care le pot determina stările de ură, invidie, rivalitate, îndoială, neîncredere, inducere în eroare, intrigă ori fatalitatea decalajelor întâmplătoare şi inexplicabile ale unor suflete ce, în final, se regăsesc şi se contopesc într-o supremă şi victorioasă îmbrăţişare. Putem spune că Opereta este … Ţara Surâsului … admirabil ilustrată de genialul ei reprezentant, compozitorul Franz Lehar în nemuritoarea sa operetă care poartă tocmai acest nume.

Artiştii care se dedică genului stilistic de operetă trebuie să fie vocalişti cu o tehnică impecabilă atât pentru vocea cântată cât şi pentru vocea vorbită; să fie actori cu un registru expresiv foarte amplu de la dramă şi până la comedie; să fie adevăraţi dansatori profesionişti deoarece personajele lor trebuie să întrunească exigenţe foarte complexe de mişcare şcenică şi coregrafie; să fie oameni de o cultură solidă şi profundă cu nişte maniere alese pe care să le ilustreze în comportamentul lor cu o majestuoasă convingere graţie căreia să slujească unor personaje excepţionale. Indiferent că sunt aristocraţi, ţărani sau chiar ţigani admirabili redaţi artistic de Strauss („Voievodul ţiganilor”) ori de Lehar („Dragoste de ţigan”), personajele de operetă au caractere şi temperamente excepţionale; a lor personalitate robustă exprimă energic un mesaj artistic şi uman de o profunzime existenţială fascinantă.

Am copilărit în Teatrul de Operetă şi am cunoscut şi iubit personajele din tot repertoriul universal şi românesc datorită artiştilor extraordinari a căror Generaţie de Aur era dominată de personalitatea proeminentă a lui Ion Dacian pe care l-am iubit şi continui să-l iubesc cu toată fiinţa mea iar aura personalităţii sale continuă să mă însoţească, să mă stimuleze, să mă inspire, să mă susţină în etapele devenirii mele prin senzaţiile şi amintirile pe care mi le-a lăsat.

Aflăm AICI o descriere amănunțită a vieții și activității maestrului 𝓘𝓸𝓷 𝓓𝓪𝓬𝓲𝓪𝓷 realizată de Prof. Dr. Stephan Poen, Doctor în Medicină și Muzicologie:

https://poenmuzicologie.blogspot.com/search?q=ion+dacian

În semn de omagiu, Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” ne invită Să ascultăm un fragment din “Frasquita” de Franz Lehár, în interpretarea maestrului 𝓘𝓸𝓷 𝓓𝓪𝓬𝓲𝓪𝓷:

foto: Alchetron.com, Facebook

Articolul Azi, 111 ani de la nasterea mareului Print al Operetei, Ion Dacian apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.

[ad_2]

Source link

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.